НАЧАЛО

Blogs frontpage » ОСНОВНА » ПЪРВИ ПОКОРИХМЕ ВРЪХ "МУСАЛА"
ПЪРВИ ПОКОРИХМЕ ВРЪХ "МУСАЛА"
Написано:от Георги Петрушев

 

 па-vrha-2925-40m.jpg

    Вижте на годишния план за туристи, който демонстрира СК "ПИРАНИТЕ" на 26 и 27 юли 2014 г. провеждане на двудневен туристически поход до първенеца на Рила планина и на Балкански полуостров връх Мусала (2925м.). Имаме променливото време, сложно метеорологично оставане с често преваляция на връщане с гръмотевици 11 участници в продължение на 4 часа от изминалото от разстоянието на горната станция на пътеката на кабинковата, включена линия на връх Ястребец до връщане на Мусала. 
Участниците имат възможност да се запознаят и да използват аромата на клековите гори по източния склон на "Маркуджиците" и да следват хижата "Мусала", за да се използва роман на планинския поток, създаден в естествена водна каскада седемте Мусаленски езера.Най-горното от тях - Леденото се намира на височина 2704 м и е най-високо в Рила планина. Край брега му през 1984 г. бъде построен заслон "Еверес". Със сигурността това е една малка високопланинска туристическа къща, електрифицирана, с 35 места за нощуване, сигурен опорен пункт на търгалите от най-високата планина на Балканите. Наречена е така в чест на съобщението от българин Христо Проданов през 1984 г. на най-височина връщане на страната - Еверес (8848м.).

Най-дългото е и е най-голямото, от тази страница поредица езера и оставя незабравим паметник с кацналата на северния му бряг многоетажна туристическа хижа "Мусала". Слушайте, за да обърнете внимание и на четвъртото езеро, което ще мине пътеката. Това е посочено "Алекото" в чест на основателя на Българското организирано туристическо движение Алеко Константинов. 

Покрай пирамидата, обозначаваща върховете на снимките за памет. Те получиха информация за недвижими имоти с метална мрежа на метеорологична станция, откриха за опасност от експлоатация на 2 10 1932 г.

Предишните пет години на върха бяха открити екологична лаборатория за разглеждане на космическите лъчи. Направен е разрез за близките маршрути, започващи от върха към тези и хижи в различни посоки. Подчертайте интерес, представете, че чаровни Маричини е разположена ниско, южно под връх и предоставящите внимание на хората Българска р. Марица.

Наредно участниците ще запомнят, че организирано групово извличане при зимни условия е разгледано на 8 април 1923 г. на чело и под ръководството на Павел Делайдев, изход от това време на планирането, публицист и журналист.

Това се използва за връщането на Мусала от абсолютно непознатия Виктор Асенов на 19 г., Величка Николова и кандидат за членство в клуба със сериозни останали от гледна точка на Елена Александрова и Пламен Бакърджиев ще остане единственият от най-паметниците на живота им. Вечерта прекарана в затворена трапеза за оставане ще се помни с колективното приложение на популярните туристически песни и стиховете с тази тематика, декларирана от 65 годишна хижарка Величка Белокапова, която вече 21 години неизбежно е отличен стопанин на хижата.

инженер. Георги Патрушев