НАЧАЛО

Blogs frontpage » ОСНОВНА » ПЪРВИ ПОКОРИХМЕ ВРЪХ "МУСАЛА"
ПЪРВИ ПОКОРИХМЕ ВРЪХ "МУСАЛА"
Написано на: 22.07.15 at 16.48 от Георги Петрушев

 

 na-vrha-2925-40m.jpg

    В изпълнение на годишния план за    туристическите прояви  СК "ПИРАНИТЕ" на 26 и 27  юли 2014 г. проведе двудневен  туристически  поход до първенеца на Рила планина и на    Балканския полуостров връх Мусала (2925м.).  Въпреки  променливото време, сложната  метеорологична обстановка  с чести превалявания  съпроводени с гръмотевици 11  участници за 4  часа изминаха разстоянието от горната  станция  на пътническата кабинкова въжена линия на връх Ястребец до връх Мусала. 
Участниците имаха възможност да се запознаят и усетят аромата на клековите гори по източния склон на "Маркуджиците" и след хижа "Мусала" да усетят ромона на планинския поток свързващ в естествена водна каскада седемте Мусаленски езера. Най-горното от тях – Леденото се намира на височина 2704 м и е най-високото в Рила планина. Край брега му през 1984 г. бе построен заслон "Еверес". В същност това е една малка високопланинска туристическа хижа, електрифицирана, с 35 места за нощуване, сигурен опорен пункт на тръгналите из най-високата планина на Балканите. Наречена е така в чест на първото изкачване от Българин Христо Проданов през 1984 г. на най-високия връх на земята – Еверес (8848м.).

Най-долното е и най-голямо, от тази поредица езера и оставя незабравим спомен с кацналата на северният му бряг многоетажна туристическа хижа "Мусала". Заслужава да се обърне внимание и на четвъртото езеро, край което минава пътеката. То е наречено "Алековото" в чест на основателя на Българското организирано туристическо движение Алеко Константинов. 

Покрай пирамидата обозначаваща върха участниците направиха снимки за спомен. Те получиха информация за каменната сграда опасана с метална мрежа на метеорологичната станция открита за експлоатация на 2 10 1932 г.

Преди пет години на върха бе открита екологична лаборатория за изследване на космическите лъчения. Направен бе разказ за близките маршрути започващи от върха към обекти и хижи в различни посоки. Подчертан интерес предизвикаха двете чаровни Маричини езера разположени ниско, южно под върха и даващи началото на голямата Българска р. Марица.

Навярно участниците ще запомнят, че първото организирано групово изкачване при зимни условия е извършено на 8 април 1923 г. на чело и под ръководството на Павел Делирадев, изтъкнат от онова време планинар, публицист и журналист.

Това първо изкачване на връх Мусала от напълно незрящите Виктор Асенов на 19 г., Величка Николова и другите членове на клуба със силно увредено зрение Елена Александрова и Пламен Бакърджиев ще остане едно от най-паметните събития в живота им. Вечерта прекарана в заслона на общата трапеза за дълго ще се помни с колективното изпълнение на популярни туристически песни и стиховете с такава тематика декламирани от 65 годишната хижарка Величка Белокапова, която вече 21 години неизменно е отличен стопанин на хижата.

инженер. Георги Патрушев