НАЧАЛО

Blogs frontpage » ОСНОВНА » Манастир Св. Йоан Рилски - с. Герман
Манастир Св. Йоан Рилски - с. Герман
Написано:от Пламен Бакърджиев

Манастир "Св. Йоан Рилски" - с. Герман

 

Манастир "Св. Йоан Рилски" - към енория "Зограф"1186 с. Герман

Тел: 992 85 20, 992 85 01

Германският манастир е разположен в Лозенската планина, в непосредствена близост до вилната зона на село Герман.

Манастирът е основан през 10 в. и според легендата преди да бъде построен, там за известно време е живял Св. Иоан Рилски преди да се оттегли в Рила. По времето на цар Петър манастирът се развил като важно духовно средище и се превърнал се в част от Софийската Мала Света Гора. По-късно, при византийското владичество, бил даряван от император Алексий I Комнин. При нашествието на османските войски и превземането на София през 1382 г. Светата обител била разрушена. Възстановена е век по-късно и през 17. век манастира се превръща в духовно средище и развива активна книжовна дейност. Свидетелство за това е запазения Гéрмански сборник от граматик Никола, който се съхранява в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". По време на кърджалийските размирици през 18. век Германският манастир отново е плячкосан. Монасите, които успели да се спасят, заедно в местни хора започнали да го строят наново и през 1818 г. е построена скромна еднокорабна църква, вкопана в земята, издигнати са и жилищни сгради.

След Освобождението тогавашният игумен на Германския манастир - Никифор - и неговия брат Кирил решили да изградят манастира наново. През 1886 г. старата църква е съборена и на нейно място била построена нова, действаща и сега. Създаден е и нов иконостас, съдържащ икони на св. Иоан Рилски, Пресвета Богородица, Иисус Христос, св. Иоан Предтеча и св. Николай Мирликийски. Иконите са дело на братята зографи Иван и Никола Доспевски от град Самоков.

В края на 19. век Германският манастир бил посетен от княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза, които посадили две секвои, които могат да се видят и днес. По-късно – през 1936 г. тук идва като гост и цар Борис III, който също засадил дърво.
През 1928 г. било взето решение Германският манастир и принадлежащите му земи да бъдат преотстъпени за стопанисване на бедстващия по това време манастир "Св. Георги - Зограф", намиращ се в Света Гора Атон.

Днес Германският манастир е действащ, игумен е иеромонах Пимен Зографски. Манастирът представлява комплекс от църква, една жилищна и няколко стопански сгради.